FunRacer.nl

De online shop voor Fun... Voor Superprijzen

20% Off On Tank Tops

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin ac dictum.

Latest Eyewear For You

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin ac dictum.​

Let's Lorem Suit Up!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin ac dictum.​

Aanbevolen producten

Limited Time Offer

Special Edition

Buy This T-shirt At 20% Discount, Use Code OFF20

Worldwide Shipping
Best Quality
Best Offers
Secure Payments

Fietsaccu reviseren

Toen mijn partner steeds minder kilometers met haar elektrische fiets kon maken ben ik gaan kijken of ik dat zelf kon herstellen. Het accu pakket, dat een originele capaciteit van 11000 mAh heeft, had nu nog maar 5092 mAh. Dus de cellen moeten vernieuwd worden. Met mijn ervaring als electronica monteur moest dat toch mogelijk zijn. Inderdaad is dat gelukt. Nu heb ik inmiddels al heel wat accu’s gereviseerd. Daarom deze site.

De accu (laten) reviseren van uw elektrische fiets?

Wanneer u uw fietsaccu steeds vaker moet opladen of wanneer deze echt kapot is, dan hebt u een aantal opties: U kunt natuurlijk een nieuwe e-bike kopen, een nieuwe fietsaccu kopen of de accu laten reviseren. Die laatste optie behoeft wel wat extra toelichting. Let op! Dit geldt niet voor fietsaccu’s die voorzien zijn van NiMH cellen.

Hoe werkt een fietsaccu?

Een fietsaccu is opgebouwd met een aantal accucellen. Elke cel heeft een eigen vermogen bestaande uit voltage en ampère. Deze cellen fungeren met elkaar als één grote batterij. De accu’s hebben altijd een Batterij Management Systeem (BMS). De cellen mogen tot bepaalde voltage worden opgeladen en ontladen. Dit systeem zorgt er voor dat die waardes van de afzonderlijke cellen in balans en binnen de toegestane waarden blijven of schakelt de accu uit om ontbranding te voorkomen als ze buiten de toegestane waarden komen.

De batterijcellen van een fietsaccu kunnen echter na verloop van tijd minder gaan presteren doordat ze herhaaldelijk zijn opgeladen en weer zijn ontladen. Vergelijk het met uw mobiele telefoon: toen deze net nieuw was ging hij op één batterijlading langer mee dan nu het geval is.

Als de accu niet gebruikt wordt, ontlaadt deze toch ook langzaam. Bewaart u een lege accu, zonder deze op te laden, ontlaadt deze accu langzaam en kunnen de cellen beschadigen.

Een fietsaccu reviseren

Bij het reviseren van een fietsaccu worden alle cellen vervangen, vaak met een hogere capaciteit. Daarna moet de accu weer ,of beter, gaan presteren als toen hij nieuw was.

En een correct uitgevoerde revisie zal er opnieuw voor zorgen dat alle afzonderlijke cellen binnen de juiste waarden blijven. Dit moet dan ook weer uitgebreid getest moeten worden voordat de accu weer gebruikt kan worden.

Belangrijk bij het reviseren van een fietsaccu

Er is echter niet voor iedere e-bike een fietsaccu te koop. Dan blijven er twee opties over: een nieuwe elektrische fiets kopen of de fietsaccu reviseren. Als u voor reviseren gaat zijn een aantal zaken van groot belang:

  1. Al bent u nog zo handig doe het niet zelf, maar laat dit over aan een professionele partij.
  2. Zorg dat de partij waar u de accu laat reviseren niet enkele batterijcellen vervangt, maar allemaal.
  3. Het is belangrijk dat de cellen en het BMS bij elkaar passen. De cellen hebben een ondergrens in voltage. Als ze voorbij deze grens komen zijn de cellen te diep ontladen en gaan ze kapot. Je spreekt dan van `diepte ontlading’
  4. Vraag om kwalitatief goede batterijcellen van een bekend merk. Dit heeft vooral impact op de levensduur van de accu. Kwalitatief goede cellen zoals Samsung en Panasonic kunnen veel vaker laden/ontladen dan goedkopere cellen.
Winkelwagen